Mirëqenie / 28 Janar 2024, 10:55

Pse zorrët quhen "truri ynë i dytë" dhe si ndikon stresi tek sistemi tretës

Pse zorrët quhen "truri ynë i dytë" dhe si ndikon

Në barkun tonë në fakt kemi një "tru të dytë" që komunikon vazhdimisht me të parin dhe është për fajin e tij (ose falë tij) që ne përjetojmë gastrit kur jemi nën stres ose ndjejmë "flutura në stomak" kur biem në dashuri. Për këtë arsye, të kujdesesh për zorrët dhe sistemin tretës do të thotë gjithashtu të kesh një tru më të shëndetshëm, një humor më të qëndrueshëm dhe madje një marrëdhënie të shëndetshme me ushqimin.

Zorrët dhe shëndeti mendor, kini kujdes nga mikrobiota

Gjithçka rrotullohet rreth mikrobiotës, domethënë grupit të mikroorganizmave që jetojnë në zorrë: ka mbi një mijë miliardë baktere, viruse dhe kërpudha që peshojnë gjithsej rreth një kilogram e gjysmë dhe që varen, në cilësi dhe në sasi, nga mjedisi në të cilin jetojmë, nga ushqimi që hamë, nga mënyra e jetesës, nga trashëgimia jonë gjenetike, nga historia jonë personale.

Janë mbi të gjitha bakteret ato që luajnë një rol të spikatur sepse më shumë se mikroorganizmat e tjerë janë në gjendje të metabolizojnë substancat që arrijnë në zorrë, ndaj nuk është rastësi që flasim për baktere "të mira" (të ashtuquajturit probiotikë) ose "të këqija". ". Sot po bëhet gjithnjë e më e qartë se flora e zorrëve ka të bëjë shumë me gjendjen tonë shpirtërore: serotonina, "neurotransmetuesi i lumturisë", për shembull, prodhohet 90 për qind nga bakteret e zorrëve, të cilat janë gjithashtu thelbësore për ruajtjen e aftësive të mira njohëse.

Në fakt, gjithnjë e më shumë studime po tregojnë se në shumë sëmundje neurologjike dhe psikiatrike ka ndryshime në florën e zorrëve, “dysbiosis”, të cilat dërgojnë “mesazhe” negative në tru. Ndodh, për shembull, kur ke ankth dhe depresion, dy probleme më të shpeshta tek gratë dhe ndoshta jo rastësisht, siç specifikon Vincenzo Stanghellini, drejtor i Klinikës Mjekësore të Poliklinikës Sant'Orsola në Bolonja: «Është zbuluar, për për shembull, që disa baktere probiotike shprehin receptorë për hormonin estrogjen dhe për këtë arsye janë më të ndjeshme ndaj luhatjeve në ciklin menstrual, si dhe ndaj estrogjeneve që mund të jenë të pranishme që janë "ushqimi" kryesor i këtyre mikrobeve (soja, për shembull, është një burim i bimëve të estrogjenit dhe mund të ndikojë në mbijetesën e këtyre baktereve, ed.). Prandaj, është e mundur që të paktën pjesërisht ndryshimet gjinore që vërejmë në ankth dhe depresion të varen nga cilësia dhe sasia e baktereve në zorrë. Sigurisht, kujdesi për sistemin tretës është thelbësor për shëndetin mendor”.

Bakteret e humorit të mirë

Sot po fokusohemi te neurobiotikët dhe psikobiotikët, pra bakteret e dobishme për shëndetin e mendjes dhe trurit si dhe për shëndetin e zorrëve. Psiko dhe neurobiotikët dërgojnë mesazhe pozitive në tru dhe disa studime të fundit kanë treguar se nëse ato administrohen në sasi të mjaftueshme ato mund të përmirësojnë simptomat e çrregullimeve të tretjes dhe ato të ankthit dhe depresionit.

Si t'i zgjidhni ato? "Nuk ka ende protokolle të përbashkëta për menaxhimin e  problemeve të tretjes të lidhura me ankthin dhe depresionin, por disa informacione mbi llojet më të shpeshta të përfshira tashmë ekzistojnë", përgjigjet Stanghellini.

"Psiko dhe neurobiotikët mund të sugjerohen si ndihmës, por si ilaçet ato duhet të testohen tek individi, sepse nuk ka siguri për një efekt: në fakt, "konteksti" në të cilin gjendet mikroorganizmi, vetë bakteri, ka rëndësi. shumë mund të ketë efekte të ndryshme në njerëz të ndryshëm, me mukoza dhe kushte të ndryshme. Prandaj nuk ka asnjë rregull që është gjithmonë i vlefshëm për të gjithë në lidhje me cilin probiotik të zgjedhë, në çfarë dozash ose për sa kohë duhet ta përdorë: për këtë arsye do të ishte e këshillueshme të kontaktoni gastroenterologë, nutricionistë por edhe psikiatër ose neurologë që janë ekspertë në trajtimi i mikrobiotës së zorrëve”.

Gjithashtu sepse slogani i vetëm i miratuar nga Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore për produktet me bazë probiotiku është "ato nxisin ekuilibrin e florës së zorrëve": jo të gjitha janë njësoj dhe sigurisht disa lloje më shumë se të tjerat shërbejnë për të ribalancuar gjendjen shpirtërore, por në mungesë (për momentin) të protokolleve të përcaktuara të trajtimit, ndihma e mjekut është e nevojshme për t'u orientuar dhe për të blerë suplementin më të përshtatshëm për situatën tuaj./Living

Horoskop