Mirëqenie / 4 Shkurt 2024, 15:21

Simptomat dhe gjithçka tjetër që duhet të dini rreth menopauzës dhe fazave të saj

Simptomat dhe gjithçka tjetër që duhet të dini rreth

Simptomat e menopauzës ndryshojnë nga një grua në tjetrën dhe në shumicën e rasteve këto manifestime trajtohen me metoda të thjeshta dhe efektive. Ka dhe disa raste kur ndjehet nevoja e një specialisti për ta menaxhuar këtë situatë, që në të vërtetë nuk është edhe shumë e thjeshtë.

Çfarë është menopauza?

Menopauza është një proces biologjik që prek gratë dhe ndodh ndërmjet moshës 45 dhe 55 vjeç, por në shumicën e rasteve ndodh në moshën 51 vjeç. Ajo përfaqëson një transformim hormonal të trupit femëror.
Fillon kur vezoret ndalojnë së prodhuari estrogjen, ndërsa sekretimi i hormoneve të tjera që lidhen me riprodhimin, si progesteroni, gjithashtu reduktohet. Ky ndryshim shkakton përfundimin e periudhës menstruale.

Siç mund të imagjinohet, të gjitha këto transformime sjellin disa simptoma. Ato ndikohen jo vetëm nga ndryshimet që ndikojnë në organizëm, por edhe nga mënyra e jetesës. Në veçanti, duhani dhe një jetese sedentare ndikojnë në përkeqësimin e këtyre simptomave.

Fazat

Menopauza përfshin tre faza kryesore: premenopauzë, perimenopauzë dhe pas menopauzë.

Premenopauza
Kjo është faza që i paraprin menopauzës dhe karakterizohet nga menstruacione të çrregullta. Simptoma të tjera të menopauzës, të tilla si ndryshimet e humorit dhe ndezjet e nxehta, mund të shfaqen herë pas here në këtë fazë.

Menopauza
Karakteristika kryesore e saj është zhdukja e menstruacioneve për një periudhë të vazhdueshme prej një viti. Kjo do të thotë, nëse gjakderdhja e rastësishme ndodh gjatë kësaj kohe, ajo konsiderohet normale dhe ende tregon fazën e paramenopauzës.

Pas menopauza
Kjo është faza pas bllokimit të ciklit menstrual dhe në të cilën simptomat shfaqen me intensitet më të madh dhe në masë më të madhe. Simptoma kryesore e menopauzës është menstruacioni i parregullt. Këto humbasin periodicitetin e tyre dhe gjithashtu karakteristikat e tyre të zakonshme. Ato mund të zhduken për një periudhë të caktuar dhe më pas të kthehen. Modelet e zakonshme të gjakderdhjes gjithashtu ndryshojnë.

Simptoma të tjera të menopauzës përfshijnë:

Ndryshimet metabolike
Ato kanë të bëjnë kryesisht me rritjen e yndyrës në trup. Në disa gra kjo manifestohet si shtim në peshë. Në të tjerat, me rishpërndarjen e yndyrës trupore. Kjo situatë rrit rrezikun e diabetit dhe problemeve kardiovaskulare.

Nxehje
Ajo është ndër simptomat më të njohura të menopauzës. Do të thotë se në këtë periudhë shpesh nxehtësia e trupit rritet dhe ka djersitje. Nxehjet shpesh ndodhin kryesisht gjatë natës, gjë që mund të ndikojë në cilësinë e gjumit tuaj. Ato mund të zgjasin deri në pesë vjet.

Osteoporoza
Me menopauzë rritet dekalcifikimi i kockave, si dhe zvogëlohet masa e kockave. Kjo rrit rrezikun e frakturave dhe lëndimeve në përgjithësi.

Thatësi vaginale
Reduktimi dhe më pas mungesa e estrogjenit çon në një ulje të lubrifikimit vaginal. Për këtë arsye është e mundur të shfaqen shqetësime gjatë marrëdhënieve seksuale.

Mospërmbajtje
Shumë gra ankohen për një reduktim ose humbje të kontrollit të fshikëzës. Kjo i bën ato të kenë vështirësi në përmbajtjen e urinës para se të arrijnë në banjë.

Horoskop