Mirëqenie / 8 Shkurt 2024, 20:09

Studim: Përdorimi i telefonit gjatë ecjes mund të shkaktojë osteoartrit

Studim: Përdorimi i telefonit gjatë ecjes mund të shkaktojë

Shumë njerëz e përdorin celularin gjatë lëvizjeve të tyre të përditshme.

Një studim i ri nga shkencëtarët nga Universiteti i Shkencave të Aplikuara FH-Campus në Vjenë zbulon ndikimin e përdorimit të një smartfoni gjatë lëvizjes në trup, ecje dhe kyçe. Shkencëtarët krahasuan ecjen normale dhe të pandryshuar me ecjen gjatë përdorimit të smartfonit. Studimi, i publikuar nga revista e njohur Helion, u krye në një nga laboratorët më modernë interaktivë për analizën e ecjes dhe lëvizjes së përditshme të njeriut në kohë reale. Subjektet ecnin përgjatë një korsie të veçantë përpara ekranit në të cilin projektohej mjedisi virtual. Paralelisht, të anketuarit zgjidhën probleme matematikore, një herë në kokë, një herë me ndihmën e një smartfoni.

Rezultatet e studimit tregojnë se trupi kalon në një mënyrë të caktuar sigurie kur përdor një smartfonë. Shpejtësia e hapave zvogëlohet dhe në të njëjtën kohë rritet gjerësia e hapave. Ndërsa këto hapa më të vegjël dhe më të gjerë reduktojnë rrezikun e rënies, ato gjithashtu vënë më shumë stres në pjesën e jashtme të nyjës së gjurit.

Në terma afatgjatë, kjo mund të çojë në dëmtime të përhershme, kërci dhe menisku mund të humbasin rezistencën me kalimin e viteve, gjë që në rastin më të keq mund të shkaktojë osteoartrit, parashikojnë studiuesit. Kjo njohuri u mundëson ekspertëve në fushat e fizioterapisë, sportit, të ushqyerit dhe teknologjisë të zhvillojnë aplikacione dhe sisteme inteligjente dhe të kryejnë kërkime bazë për zbatimin e tyre.

Horoskop