News / 19 Prill 2024, 12:53

20 vjeçarët e sotëm kanë jetë më të zymtë se të moshuarit, jetojnë me ankth dhe depresion

20 vjeçarët e sotëm kanë jetë më të

The Economist

Një grup i madh po rritet. Në nivel global, rreth 2 miliardë njerëz kanë lindur midis 1997 dhe 2012 dhe janë pjesë e “Gjeneratës Z”. Në Amerikë dhe Britani ky grup përbën një të pestën e popullsisë, duke rivalizuar pjesën e “baby-boomers”; në Indi dhe Nigeri të rinjtë janë më të shumtë në numër se të moshuarit. Për çdo gjeneratë ka një tregim të thjeshtë: që boomers u formësuan nga bollëku i pasluftës, për shembull, ose “millennials” nga kriza financiare e 2007-09.

Për Gjeneratën Z, pikëpamja popullore është se telefonat inteligjentë i kanë bërë ata të mjerueshëm dhe ata do të jetojnë jetë më të zymtë se të moshuarit.

Gjithnjë e më shumë njerëz në Perëndim u thonë anketuesve se fëmijët e sotëm do të jenë më keq se prindërit e tyre. Vetë të rinjtë shqetësohen për gjithçka, nga vështirësia për të blerë një shtëpi deri te rreziqet e mundshme nga ndryshimet klimatike.

Sociologët shqetësohen se Gjenerata Z, pasi i kaluan vitet e tyre të formimit duke vuajtur nga paniku se po humbisnin diçka, tani janë kapur nga një epidemi ankthi dhe depresioni.

Politikanët në Amerikë dhe Britani po mendojnë të ndalojnë telefonat inteligjentë dhe të kufizojnë mediat sociale për moshat nën 16 vjeç; prindërit dhe mësuesit e shkollave kudo po përpiqen të kontrollojnë kohën para ekranit.

Në botën e pasur, pamja është më rozë sesa mendojnë njerëzit. Ata të Gjeneratës Z që janë në punë – dhe në Amerikë ka pothuajse aq shumë prej tyre në vendet e punës tani sa ka edhe të rinj – po ecin mirë. Kërkesa e nxehtë për punëtorë ndihmon, ashtu si edhe fakti që Gjenerata Z po fiton me mençuri aftësi të tregtueshme. Më shumë prej tyre janë duke ndjekur diploma të shkencave, inxhinierisë dhe mjekësisë; shkencat humane kanë rënë në preferencat e tyre.

Pagat për Gjeneratën Z po rriten me një ritëm shumë më të shpejtë se sa për punëtorët e moshuar dhe shkalla e papunësisë së të rinjve në të gjithë botën e pasur është në nivelin më të ulët në dekada. Në Amerikë, të ardhurat e “Zoomer-ave” mesatar, pas përshtatjes për taksat dhe transfertat, tejkalojnë lehtësisht të ardhurat e një “Millennial-i” ose një Gen X në të njëjtën moshë. Vërtetë, përballueshmëria e banesave është përkeqësuar që nga vitet 1980. Por, falë rritjes më të fortë të pagave të Gjeneratës Z, çmimet e banesave si shumëfish i të ardhurave janë afërsisht aty ku ishin për “Millennials” një dekadë më parë. Dhe të rinjtë sot janë të paktën në gjendje të vënë më shumë nga pagat e tyre në kursime.

Ajo që është e qartë është se Gjenerata Z ka qenë në fundin e mprehtë të një revolucioni teknologjik. Shpejtësia me të cilën telefonat inteligjentë dhe më pas aplikacionet e mediave sociale u adoptuan në të gjithë botën i la përdoruesit, dhe veçanërisht të rinjtë, në përpjekje për të gjetur mënyrën më të mirë për t’i naviguar ato. Mediat sociale kanë sjellë përfitime, si argëtimi dhe lidhja, por edhe kosto. Disa përmbajtje mund të jenë të dëmshme dhe koha e kaluar duke lëvizur mund t’i jetë kushtuar studimit ose gjumit.

Teknologjitë transformuese shpesh kanë anët negative. Në të kaluarën, njerëzit janë përshtatur: mendoni për rripat e sigurimit dhe rregulloret që i bënin makinat më pak vdekjeprurëse. Në mënyrë inkurajuese, ka shenja se zakonet e mediave sociale tashmë po ndryshojnë ndërsa përdoruesit peshojnë kostot dhe përfitimet. Në vend që të postojnë publikisht për veten e tyre, për shembull, shumë po tërhiqen në grupe private në aplikacionet e mesazheve. Deri më tani, provat që do të justifikonin një ndalim të plotë të telefonave inteligjentë për të rinjtë nuk ekzistojnë, megjithëse shkollat duhet të jenë të lira t’i ndalojnë telefonët nga klasa dhe prindërit kanë të drejtë të kufizojnë kohën para ekranit.

Është e natyrshme që të moshuarit të shqetësohen për të rinjtë. Nëse kjo çon në një trajtim më të mirë të shëndetit mendor, ose më pak kufizime në ndërtimin e më shumë shtëpive. Por duhet përgëzuar gjithashtu shkathtësia e Gjeneratës Z dhe sukseset e saj.

E gjithë kjo mund ta bëjë të vështirë të ndihesh optimist për Gjeneratën Z. Por kur shikon nëpër botë dhe në një grup më të gjerë masash, ata nuk janë aspak të dënuar. Në shumë aspekte, ata po ecin mjaft mirë./ vizionplus

Horoskop