Mirëqenie / 21 Prill 2024, 12:28

Ndryshimet e shpeshta dhe të menjëhershme të motit mund të shkaktojnë goditje në tru

Ndryshimet e shpeshta dhe të menjëhershme të motit mund të

Ndryshimi i shpejtë i kushteve të motit, si dhe çekuilibri i temperaturave globale, për shkak të ndryshimeve klimatike, kanë një ndikim të rëndësishëm në shëndetin e njerëzve në çdo cep të planetit.

Studimi i publikuar në revistën “Neurology” të Akademisë Amerikane të Neurologjisë, nuk ka vërtetuar se ndryshimi i klimës është i vetmi parametër që shkakton goditje në tru, por konkludon një korrelacion mes tyre dhe temperaturave ekstreme të regjistruara në nivel global.

Studiuesit nga Spitali Xiangya i Universitetit Qendror të Jugut në Changsha, Kinë, analizuan të dhënat nga më shumë se 200 vende që përfshijnë më shumë se tre dekada dhe zbuluan se temperaturat më të larta dhe më të ulëta se normalja, shoqërohen me vdekje dhe paaftësi për shkak të goditjeve në tru.

Sipas studiuesve, pjesa më e madhe e goditjeve ishin për shkak të temperaturave më të ulëta se normale, ndërsa sigurisht që kishte një rritje të goditjeve kur temperaturat ishin më të larta se normalja. Rezultatet, megjithatë, treguan se Azia Qendrore dhe Afrika kishin përqindjen më të lartë të vdekjeve nga goditjet e lidhura me ndryshimin e klimës.

Dr. Quan Cheng, neurokirurg në Spitalin Xiangya dhe një nga autorët e studimit, theksoi se “ndryshimet dramatike të temperaturës të regjistruara vitet e fundit kanë ndikuar në shëndetin e njeriut dhe kanë shkaktuar shqetësim të madh. Studimi ynë tregoi se ndryshime të tilla të mëdha në temperaturë mund të rrisin goditjet në tru në mbarë botën, veçanërisht në popullatat e moshuara dhe në zonat me pabarazi më të mëdha të kujdesit shëndetësor”.

Horoskop