Familja / 17 Maj 2024, 17:28

4 shenjat që tregojnë se një çift po shkon drejt divorcit

4 shenjat që tregojnë se një çift po shkon drejt divorcit

Një ekspert i marrëdhënieve zbuloi katër shenjat treguese që paralajmërojnë një divorc në një martesë. Në fakt, ai i përshkruan si “më të zakonshme nga sa mendoni”.

Psikologia klinike me bazë në Kaliforni, Kathy Nickerson, shpjegoi se ka katër sjellje që tregojnë se një ndarje është në horizont.

Teoria e saj bazohet në atë të studiuesit, John Gottman, dhe në thelb e konfirmon atë. Sipas Gottman, i cili ka bërë 40 vjet kërkime mbi marrëdhëniet e çifteve të martuara, janë katër faktorë që mund të çojnë çdo marrëdhënie të prishet dhe përfundimisht të ndahet. Ato janë: kritika, mbrojtja e vazhdueshme, përbuzja dhe apatia.

Ndërsa Kathy Nickerson përmend në videon e saj se faktorët e mësipërm mund të parashikojnë një divorc ose një ndarje në masën 90%. “A e dini se ka katër sjellje që parashikojnë 90% të përfundimit të një marrëdhënieje?”. Më pas ai shpjegoi se si secili faktor kontribuon në ndarjen:

“ Kritika ndodh kur komentoni fort ose negativisht mendimet, ndjenjat, veprimet, sjelljen dhe pamjen e partnerit tuaj. Për shembull, mund t’i thuhet në dialog çiftit: “Oh, pra, sot do të jeni ulur në divan gjithë ditën, apo jo? Ju nuk bëni asgjë për të ndihmuar. Je dembel”. Kritika e shkatërron marrëdhënien, pasi tregon mungesën e pranimit dhe nëse nuk ndihemi të pranuar në marrëdhënien tonë, nuk do të ndihemi rehat të ndajmë mendimet dhe ndjenjat tona”.

Në lidhje me përbuzjen, ai tha: “Përçmuese mund të jenë edhe fjalët dhe sjellja jonë. Një shembull përbuzjeje në një lidhje mund të jetë: “Nuk mund ta besoj se jam martuar me një person kaq të neveritshëm. Ju hoqët dorë nga vetja. Ti ma shpif”. Në fakt, eksperti i marrëdhënieve vuri në dukje se hulumtimi i Gottman tregoi se ky është treguesi më i rëndësishëm i divorcit në një martesë. “Është e vështirë të ndihesh i sigurt dhe rehat kur tjetri vazhdimisht tregon të metat dhe gabimet e tua. Ndihesh i shkatërruar”, tha ai.

Shenja tjetër në listë është apatia, e njohur edhe si gurëzim . Në këtë rast, njëri nga dy partnerët shmang bisedat dhe ndalon së foluri kur mendon se tema nuk i intereson apo e lodh. “Shkatërrimi i gurëve është shkatërrues për marrëdhënien tonë, sepse kur ndodh, ndihemi sikur tjetri po na anulon, se nuk mund të dëgjohemi. Nëse partneri ynë thjesht largohet nga ne pa na përgjigjur, ne mendojmë se ai nuk na kupton. Na zhvlerëson dhe na çon në një ndjenjë dyshimi për veten dhe marrëdhënien tonë. Distancohemi dhe e shpjegojmë si mungesë dashurie dhe interesi ”, theksoi eksperti në video.

Në fund ai shpjegoi se mbrojtja e vazhdueshme që zhvillojmë në një marrëdhënie nënkupton pasiguri dhe tjetërsim të dy partnerëve. “Nëse partneri juaj ndan me ju pse ndihet i lënduar nga sjellja juaj dhe ju automatikisht përpiqeni të mbroni veten duke ngritur zërin, atëherë ka shumë të ngjarë që menjëherë të zhvilloni një pozicion mbrojtës. Shumë herë nuk e kuptojmë se si ndodh kjo, por mund të çojë në përfundimin e një lidhjeje, pasi shkakton pasiguri dhe mungesë mirëkuptimi”.

Çfarë mund të bëni për të ndihmuar marrëdhënien tuaj
Eksperti vëren se nuk është tepër vonë për të përmirësuar marrëdhënien tuaj , për sa kohë që ju dëshironi.

“Filloni duke u bërë më pozitiv, i dashur dhe i sjellshëm me partnerin tuaj. Tregoni vullnet të mirë dhe përpiquni të ndryshoni rutinën tuaj për një kohë. Organizoni shëtitje apo aktivitete të përbashkëta dhe mbani mend se nuk ka person perfekt, pra nuk ka lidhje perfekte apo martesë të përsosur. Marrëdhënia juaj do të jetë aq e lumtur dhe e shëndetshme sa dëshironi të jetë. Thjesht duhet t’i kushtoni vëmendjen dhe përkushtimin që ka nevojë”.

Horoskop