News / 22 Shkurt 2024, 11:09

Ky është vendi më i shtrenjtë për të rritur një fëmijë

Ky është vendi më i shtrenjtë për të rritur

Kina është një nga vendet më të shtrenjta në botë për të rritur fëmijë, ndërsa përballet me një krizë demografike. Studimi zbuloi se kostoja mesatare mbarëkombëtare e rritjes së një fëmije nga lindja deri në moshën 17-vjeç ishte rreth 74,800 dollarë, duke u rritur në më shumë se 94,500 dollarë për të mbështetur një fëmijë përmes një diplome bachelor. Kostoja e rritjes së një fëmije deri në moshën 18 vjeç në Kinë është 6.3 herë më e lartë se PBB-ja e vendit për frymë, thuhet në raport, i dyti vetëm pas fqinjit të saj në Azinë Lindore, Korenë e Jugut, e cila ka shkallën më të ulët të lindshmërisë në botë, dhe ku kostoja e rritjes së fëmijëve është 7.79 herë PBB për frymë. Për krahasim, raporti tha se kostoja është vetëm 2.08 herë GDP për frymë në Australi, 2.24 herë në Francë, 4.11 herë në Shtetet e Bashkuara dhe 4.26 herë në Japoni, një tjetër vend i Azisë Lindore që ka luftuar prej kohësh me një popullsi që plaket me shpejtësi.

“Për arsye të tilla si kostoja e lartë e lindjes së fëmijëve dhe vështirësia e grave për të balancuar familjen dhe punën, gatishmëria e popullit kinez për të pasur fëmijë është pothuajse më e ulëta në botë. Nuk është ekzagjerim të përshkruajmë situatën aktuale të popullsisë si një kolaps në popullsinë e lindjes”, theksohet në raport.

Popullsia e Kinës është tkurrur gjatë dy viteve të fundit, me 2023 që shënon normën më të ulët të lindjeve që nga themelimi i Kinës komuniste në vitin 1949. Vitin e kaluar, Kina u tejkalua nga India si vendi më i populluar në botë.

Horoskop