Familja / 7 Janar 2024, 13:41

Letra e parë e dashurisë në botë, ja ç'ka shkruhej në të...

Letra e parë e dashurisë në botë, ja ç'ka

Letra e parë e njohur publikisht e dashurisë në botë, konisderohet të jetë shkruar në Indi. Rukmani i shkroi një letër emocionale dashurie Krishnas.

Ndërsa kërkimet bëhen për gjithçka në botë, historianët nuk lënë gur pa lëvizur edhe në kërkimin e letrave të dashurisë. Është bërë një përpjekje për të ditur se ku në botë gjendet prova me shkrim e letrës së parë të dashurisë.

Rukmani i shkroi një letër Krishna-s dhe ia dërgoi mikut të tij Sunada. Përmendja e kësaj historie vjen në vitin 52 të Bhagvat Puranës. Bhagavata Purana është një epikë sanskrite e shkruar në përkushtim ndaj Krishnas. Historianët tregojnë periudhën e krijimit të saj midis vjetëve 800 dhe 1000 pas Krishtit.

Përmbajtja e letrës:
I.

Sri Rukmini tha: O e bukura e botëve, pasi dëgjova për cilësitë e tua, të cilat hyjnë në veshët e atyre që dëgjojnë dhe largojnë shqetësimet e tyre trupore dhe, duke dëgjuar gjithashtu për bukurinë Tënde, e cila përmbush të gjitha dëshirat vizuale të atyre që të shohin, mendjen time të paturpshme e kam fiksuar te Ti, o Krisna.

II.

O Mukunda, Ti je i barabartë vetëm me veten tënde në prejardhje, karakter, bukuri, dije, rini, pasuri dhe ndikim. O luan mes njerëzve, Ti kënaq mendjet e gjithë njerëzimit. Cila vajzë aristokrate, e matur dhe e martuar e një familjeje të mirë nuk do të të zgjidhte për bashkëshortin e saj kur të vinte koha e duhur?

III.

Prandaj, Zoti im i dashur, unë të zgjodha Ty për burrin tim dhe të dorëzohem Ty. Të lutem eja shpejt, o i Plotfuqishëm dhe më bëj gruan Tënde. Zoti im i dashur me sy zambak uji, le të mos e prekë kurrë Sisupala pjesën e heroit si çakalli që vjedh pasurinë e një luani.

IV.

Nëse e kam adhuruar mjaftueshëm Personalitetin Suprem të Hyjnisë me vepra të devotshme, sakrifica, bamirësi, rituale dhe zotime, si dhe duke adhuruar gjysmëperënditë, brahmanët dhe gurutë, atëherë le të vijë Gadagraja dhe të më marrë dorën, dhe jo djali i Damaghosës ose dikush tjetër.

V.

O i pamposhtur, nesër kur ceremonia ime e martesës do të fillojë, duhet të mbërrish i paparë në Vidarbha dhe të rrethohesh me krerët e ushtrisë Tënde. Pastaj shtypi forcat e Caidya dhe Magadhendra dhe martohu me mua në stilin Raksasa, duke më fituar me trimërinë Tënde.

VI.

Meqenëse do të qëndroj brenda dhomave të brendshme të pallatit, ju mund të pyesni veten: “Si mund t’ju marr me vete pa vrarë disa nga të afërmit tuaj?” Por unë do t’ju tregoj një mënyrë: një ditë para martesës ka një procesion madhështor për të nderuar hyjninë e familjes mbretërore dhe në këtë procesion nusja e re shkon jashtë qytetit për të vizituar perëndeshën Girija.

VII.

O njeri me sy zambak uji, shpirtra të mëdhenj si Zoti Siva dëshirojnë të lahen në pluhurin e këmbëve të tua zambak uji dhe në këtë mënyrë të shkatërrojnë injorancën e tyre. Nëse nuk mund të marr mëshirën Tënde, thjesht do të heq dorë nga forca ime jetësore, e cila do të jetë dobësuar nga pendimet e rënda që do të kryej. Pastaj, pas qindra jetësh përpjekjesh, unë mund të marr mëshirën Tënde./Observerkult

Horoskop