Familja / 3 Nëntor 2022, 12:29

Pse baballarët kanë një dobësi për vajzat e tyre?

Pse baballarët kanë një dobësi për vajzat e tyre?

Dihet se marrëdhënia midis baballarëve dhe vajzave të tyre është shumë e ndryshme nga ajo e baballarëve me djemtë. Shumë vajza rriten duke e ditur se janë “vajza e babit”. I njëjti baba që është i ashpër me djalin e tij kthehet në një person më të butë kur bëhet fjalë për vajzën e tij.

Një baba do të bëjë gjithçka për të mbrojtur vajzën e tij të vogël. Marrëdhënia baba-bijë është e veçantë dhe mund të ndikojë tek një grua edhe në moshën madhore. Kur baballarët bashkëveprojnë me vajzat e tyre, ata janë më të dashur dhe u përgjigjen atyre me fjalë dhe shprehje më emocionale.

Në të kundërt, baballarët priren të përdorin fjalë që janë më të lidhura me arritjet kur ndërveprojnë me djemtë e tyre. Kur bëhet fjalë për rritjen e fëmijëve, është mjaft e qartë se gjinia luan një rol kryesor kur bëhet fjalë për mënyrën se si trajtohen fëmijët. Sipas studimeve, marrëdhënia prind-fëmijë ndikon në tru.

Pse baballarët zakonisht kanë dobësi për vajzat e tyre?

Biologjikisht konsiderohet se për këtë dobësi është përgjegjës kromozomi X, ku disa argumentojnë se nëse vajza e trashëgon nga babai që e ka marrë nga nëna, dhe kjo lidhje gjenetike forcohet më shumë. Por, përveç këtij shpjegimi, të mos harrojmë se me vajzën babai është më i lirë të shprehet.

Studimet kanë treguar se baballarët u këndonin më shpesh vogëlushëve të tyre vajza. Ata flisnin hapur edhe për emocione të ndryshme. Kjo ndoshta sepse ndjenjat janë më të pranueshme tek vajzat. Shoqëria pret që vajzat të tregojnë emocione më lehtë se djemtë, shkruan abcnews.al.


Kjo do të thotë që baballarët fillojnë të angazhojnë vajzat e tyre në një nivel emocional ndërsa ato janë ende të vogla. Në shumicën e situatave, baballarët zakonisht komunikojnë në mënyra të ndryshme me vajzat dhe djemtë e tyre.

Sipas një sondazhi të fundit, baballarët reagojnë më me ndjeshmëri ndaj vajzave të tyre sesa ndaj djemve të tyre. Cila është arsyeja për këtë?

Sipas këtij hulumtimi, truri i baballarëve është më i ndjeshëm ndaj stimujve që merr nga vajza. Baballarët treguan më shumë vëmendje dhe ndjeshmëri ndaj vajzës së tyre, duke shpenzuar deri në 60% më shumë kohë, ndërsa ishin edhe më të hapur ndaj ndjenjave të vajzës.

Gjithashtu, më shumë shprehje emocionale u vu re nga baballarët me vajza edhe në emocione më “të vështira” si trishtimi, ndoshta sepse ata marrin më shumë përgjigje emocionale se vajzat. Përveç kësaj, qarqet e trurit të burrit duket se aktivizohen më fort kur ai sheh fytyrën e lumtur të vajzës së tij.

Horoskop