Familja / 4 Nëntor 2022, 13:41

Pse disa nëna nuk i duan fëmijët e tyre?

Pse disa nëna nuk i duan fëmijët e tyre?

Disa pretendojnë se nënat që nuk i duan fëmijët e tyre tregojnë mungesë të instinktit të nënës. Por, cili është ky instinkt i nënës? A ekziston vërtet një impuls i natyrshëm dhe i pavetëdijshëm i orkestruar nga natyra për të dashur dhe për t’u kujdesur për një fëmijë? Në realitet, shkenca nuk ka gjetur ende ndonjë provë.

Ato pendohen që janë nëna

Ndodh ndonjëherë. Në të vërtetë, disa çifte kanë fëmijë sepse mendojnë se duhet, pasi është hapi i radhës logjik që duhet të ndërmarrin në marrëdhënien e tyre. Ata as nuk e mendojnë nëse duan vërtet të bëhen prindër. Ose, lind një shtatzëni e papritur, një shtatzëni që nuk dëshirohet vërtet, por lejohet të vazhdojë

Nëna në depresion që nuk i ka zgjidhur vetë traumat e saj

Një arsye pse një nënë nuk i do fëmijët e saj është një  problem psikologjik i pambikëqyrur. Stresi post-traumatik si shkaktar i një ngjarjeje të përjetuar në fëmijëri ose rini, depresioni i pazbuluar, çrregullimet e ankthit, si dhe sëmundjet mendore që nuk trajtohen plotësisht ndërhyjnë në edukimin e fëmijëve.

Hija e gjatë e narcisizmit

Disa nëna janë narcisiste. Ndërsa disa shfaqin vetëm disa tipare të këtij lloji të personalitetit, të tjerët vuajnë nga çrregullimi i personalitetit narcisist. Kjo është një gjendje klinike me pasoja dhe pasoja të rënda.Nënat si kjo shkaktojnë efekte serioze në edukimin e fëmijëve. Në fakt, ato shkaktojnë dinamikën familjare të kontrollit dhe manipulimit emocional.

Fëmija i preferuar

Një nga arsyet pse ka nëna që nuk i duan fëmijët e tyre është dashuria preferenciale. Këto janë situata në të cilat afeksioni i tyre ka një kuotë të kufizuar dhe nominale. Zakonisht fokusohet vetëm tek një nga fëmijët dhe jo tek të tjerët. Ata janë fëmijët e artë, ato figura që, për çfarëdo arsye, marrin të gjitha njohjet dhe përforcimet, duke mos lënë asgjë për pjesën tjetër.

Shumë nëna kanë një imazh negativ për veten që ua transmetojnë fëmijëve të tyre

Nëse nënat nuk mund ta duan veten ose kanë krijuar një koncept negativ për veten dhe trupin e tyre, dhe e shtrijnë këtë turp dhe negativitet tek fëmijët e tyre, ato nuk mund të transmetojnë dashuri dhe butësi tek ata.

Të kesh fëmijë u kujton prindërve se koha po kalon

Kjo mund të shkaktojë tension dhe madje pakënaqësi tek nënat dhe një tërheqje mbrojtëse dhe vetëmbrojtëse nga ankthi i vdekjes. Mund të jetë drejtpërdrejt ose indirekt i dëmshëm për fëmijët.

Prindërit priren t’i përdorin fëmijët e tyre si projekte ekzistenciale

Si një mekanizëm për të mbrojtur veten kundër ankthit të tyre përballë vdekjes, disa nëna kërkojnë të vazhdojnë të jetojnë përmes pasardhësve të tyre . Për të përmbushur këtë qëllim, fëmijët duhet të përsërisin qëndrimet dhe zgjedhjet që bëjnë. Nëse ato ndryshojnë, veprimet e tyre keqinterpretohen si kundërshtim. Fëmijët në këtë situatë nuk janë të dashur, por thjesht përdoren si projekte ekzistenciale./Burimi "REVISTA PSIKOLOGJIA"

Horoskop