News / 6 Gusht 2021, 12:47

Shkakton vaksina e Covid-19 probleme me fertilitetin? Ja si qëndron e vërteta bazuar në 3 organizata të njohura mjekësore

Shkakton vaksina e Covid-19 probleme me fertilitetin?  Ja si qëndron e

Mitet se vaksinat e Covid-19 mund të shkaktojnë infertilitet ose probleme të shtatzënisë kanë disa kohë që po qarkullojnë.  Sipas mjekëve nuk keni pse të shqetësoheni.

Edhe me 330 milionë doza vaksinash të Covid-19 dhe 114 milionë njerëz të vaksinuar plotësisht dhe në mënyrë të sigurt, shumë njerëz ende hezitojnë të bëjnë vaksinën. Cila është një ndër arsyet më të shpeshta? Dezinformacioni në rrjetet sociale dhe kudo tjetër se vaksina mund të shkaktojë infertilitet ose rezultate jo të mirë për të mbetur shtatzënë.

Tre organizata të mëdha mjekësore thonë se nuk ka prova për ta mbështetur këtë, përfshirë Kolegjin Amerikan të Obstetërve dhe Gjinekologëve (ACOG). Së bashku me Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), theksohet se vaksinat janë të sigurta.

Pavarësisht se të gjithë ekspertët ranë dakord se vaksina është e sigurt për gratë që janë shtatzëna ose që duan të mbeten shtatzënë, njerëzit ende kanë pyetje.

Ja çfarë duhet të dini për vaksinat Covid-19 dhe infertilitetin.

Shkakton vaksina e Covid-19 probleme me fertilitetin?  Ja si qëndron e

Si filloi ky thashetheme:

Dhjetorin e kaluar, një epidemiolog gjerman vuri në dukje se kodi gjenetik i proteinës së SARS-CoV-2, virusi që shkakton Covid-19, ishte i ngjashëm me atë të gjetur në placentën e një gruaje. Placenta është një organ që zhvillohet gjatë shtatzënisë dhe ndihmon në ushqimin e foshnjës në rritje.

Për shkak se tre vaksinat në dispozicion në Shtetet e Bashkuara të gjitha synonin të godisnin këtë proteinë, shkencëtari arriti në përfundimin se vaksina gjithashtu do të dëmtojë placentën. Provat nuk e vërtetojnë këtë.

Megjithëse ekziston një segment i vogël i ADN-së që është i ngjashëm midis proteinës së Covid-19 dhe proteinës së placentës, është shumë e vogël për të qenë me ndonjë pasojë, shpjegon Joseph Biggio, kryetare e sistemit të Shërbimeve të Grave dhe Mjekësisë Nëno-Fetale në Ochsner Health System në Neë Orleans.

"Thjesht nuk ka kuptim dhe nuk konsiderohet e vërtetë," thotë Raminder Khangura, MD, specialiste e mjekësisë në Henry Ford Health System në Detroit.

Gratë kanë mbetur shtatzënë edhe pas vaksinës

Në fakt, 23 gra mbetën shtatzënë pas vaksinës Pfizer-BioNTech thotë Dr Khangura. Këto gratë gjithashtu kanë vazhduar të kenë foshnje të shëndetshme.

Horoskop